top of page

Beginnen met borduren: wat heb je nodig en hoe begin je

Regelmatig krijg ik de vraag, “Het lijkt mij zo leuk om te beginnen met borduren, maar ik heb geen idee wat ik nodig heb en waar en hoe ik moet beginnen. Kun jij mij helpen?” Vaak volgt deze vraag dan ook nog met de mededeling, “ik kan niet tekenen en ik kan ook niet borduren”. Herken jij je hierin? Geen zorgen! Iedereen kan leren borduren en tekenen is geen must. Hieronder schrijf ik hoe je begint met borduren en wat je nodig hebt om te borduren.


Allereerst ontzettend leuk dat je wil gaan borduren en dat je mij daarbij inschakelt, dan voel ik mij toch een ware professional. Laat ik bij het begin beginnen.


Wat heb je nodig? Allereerst is het handig om te bedenken hoe je wil borduren. Mijn borduurwerken vallen onder de noemer ‘vrij borduren’ of ‘modern borduren’. Ik maak daarbij geen gebruik van de traditionele kruissteek maar zet creatieve steken die samen het borduursel vormen. Denk daarbij aan de platsteek (Satin stitch), Franse knoop (French knot) of steelsteek (Stem stitch).

1. Een idee van wat je gaat maken en waarop. Wil je op kleding borduren of gewoon op stof?

2. Een borduurring

3. Garen

4. Borduurnaald

5. Pen of potlood

6. Stof of kledingstuk


Hoe begin je? Kun je niet tekenen, of denk je dat je niet kunt tekenen. Dan kun je altijd gebruik maken van internet en je printer. Zoe

k een mooie illustratie of afbeelding op Pinterest, bijvoorbeeld van een bloem, teken die na op je stof of print ‘m uit en trek deze over.


Kleine tip: plak je illustratie, met daarover de stof op het raam en trek het plaatje over.


1. Teken je borduurwerk op de stof

2. Span je stof strak in de borduurring

3. Kies je garen

4. Rijg het garen door de naald

5. Maak een knoopje aan het eind van het garen

6. Begin met borduren


Wist je dat ik complete pakketten verkoop met alles wat je nodig hebt om te beginnen met borduren? Deze vind je hier. Zo heb je direct alle benodigdheden voor jouw eerste borduursel. In de borduurpakketten zit namelijk een patroon, borduurring, garen, naald, stof en instructieboekje zodat je direct kunt beginnen met borduren. Daarnaast leg ik aan de hand van beeld en tekst precies uit hoe je moet beginnen, welke materialen je het best kunt gebruiken voor je borduurwerk en je leert meteen een aantal steken.

Ook heb ik bij mijn borduurwerken een handige video gemaakt zodat je samen met mij kunt borduren. Snap je even niet helemaal wat de bedoeling is, dan kun je altijd de video pauzeren of terugspoelen. Stap voor stap ontstaat zo je eerste borduursel die jij helemaal zelf hebt gemaakt.

Oh, trouwens. Voor iedereen die niet kan tekenen, of denkt niet te kunnen tekenen, het patroon lever ik al direct op stof bij je aan. Zo kun je die stap alweer over slaan. Handig hè?


Mocht je verder nog vragen hebben dan kun je mij altijd een berichtje sturen via mail of op Instagram via @metduizendkusjes. Ik help je graag verder!


Liefs,

Jasmijn

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Logog JAS.png
bottom of page